Ministerul Justitiei sustine ca desi s-au facut progrese in Justitie in ultimii ani, mai exista inca mari probleme, fiind necesara o noua strategie de dezvoltare a justitiei ca serviciu public.
Printre problemele actuale se numara "durata proceselor, caracterul neunitar al jurisprudentei, problemele de integritate din sistem, cazurile de coruptie din randurile magistratilor si ale profesiilor juridice, precum si lipsa unei reactii ferme fata de acestea, inconsecventa sprijinului politic decesiv pentru prioritizarea dezvoltarii sistemului judiciar au condus la erodarea treptata a increderii cetatenilor in justitie in ultimii 20 de ani".
Totodata, actuala conducere a ministerului Justitiei considera ca s-au comis anumite erori in cadrul reformei din 2005, "cum ar fi perpetuarea unor inechitati in sistemul de salarizare, introducerea unui sistem de evaluare si promovare care s-a dovedit nerealist, au indus o stare de tensiune latenta in sistem si au afectat coerenta pe termen lung a politicienilor d resurse umane.
In urma reformei, ministerul isi propune sa obtina "un act de justitie corect, transparent, desfasurat in termen reyonabil, la un cost accesibil cetatenilor".
Obiectivul fundamental al reformei il reprezinta intrarea in vigoare a noilor coduri de procedura, inclusiv a legii privind executarea pedepselor.
Pentru punerea in aplicare cu succes a codurilor e necesar sa se asigure un numar adecvat de judecatori, procurori si personal auxiliar, sedii corespunzatoare, logistica necesara si formarea profesionala a tuturor practicienilor dreptului. Asigurarea finantarii adecvate este o preconditie pentru aplicarea noilor prevederi.
Se urmareste: simplificarea procedurilor de citare, inclusiv in procesele cu mai multe parti, reformarea procedurii de judecare a recursului in interesul legii, prin ins