Redresarea Japoniei este solidă, însă a doua economie a lumii se confruntă cu problema deflaţiei şi a datoriei, a declarat, ieri, ministrul nipon de Finanţe, Naoto Kan. Potrivit domniei sale, preţurile bunurilor au crescut, iar yenul s-a depreciat de când guvernul condus de premierul Yukio Hatoyama a ajuns la putere, în vara anului trecut. De asemenea, executivul nipon a reuşit adoptarea bugetului înainte de sfârşitul anului fiscal, la 31 martie.
"În cele şapte luni de guvernare, nu se poate nega faptul că situaţia economică şi fiscală s-a îmbunătăţit, aşa cum arată datele oficiale", a afirmat Kan, care a avertizat că deflaţia şi creşterea datoriei guvernamentale ameninţă economia.
Oficialul nipon a accentuat necesitatea dezvoltării unei strategii de creştere economică pe termen lung şi a cerut ca obligaţiile asumate în campania electorală să fie pe deplin îndeplinite. Banca Japoniei (BoJ) consideră că atenuarea politicii monetare a avut un impact limitat asupra deflaţiei, susţine Kan, citat de Agerpres.
Comparativ cu luna trecută, Banca Centrală a Japoniei s-a arătat în aprilie uşor mai optimistă faţă de situaţia economiei, apreciind că aceasta continuă să-şi revină, graţie cererii externe şi a măsurilor de stimulare. Pentru moment, însă, BoJ se aşteaptă la o creştere moderată, urmând ca aceasta să se accelereze, după ce relansarea din sectorul corporatist se va răsfrânge şi asupra gospodăriilor. Cu toate acestea, Banca Japoniei a recunoscut că, deocamdată, momentul este mult prea slab pentru a sprijini o relansare autosuficientă a consumului privat pe piaţa internă. Guvernul nipon şi-a sporit presiunile asupra Băncii Japoniei pentru a adopta noi măsuri împotriva deflaţiei, care afectează profiturile corporaţiilor şi activitatea economică, deoarece consumatorii întârzie achiziţionarea bunurilor, sperând în noi reduceri de preţuri. Preţurile de co