Descoperit de maestrul Ioan Cobâlă, artistul are o carieră de succes. Vocea sa inconfundabilă răsună de 12 ani alături de „Rapsozii Botoşanilor“.
La 34 de ani ai săi, Dan Doboş este unul dintre cei mai îndrăgiţi solişti de muzică populară din Moldova. Tânărul cu vocea caldă şi ochii ca cerul se poate lăuda deja că a făcut carieră în folclorul românesc.
Băiat simplu de la ţară, Dan Doboş şi-a petrecut copilăria într-un sat de pe malul Prutului, unde muzica populară din Basarabia ajunge pe undele radio în casele tuturor. „Am crescut cu muzica lui Nicolae Sulac, Valentina Cojocaru şi Nicolae Glib. Versurile fraţilor de peste Prut îţi ajungeau la inimă şi-ţi ofereau libertatea de care nu ne prea bucuram pe vremea comuniştilor“, mărturiseşte artistul.
Visul său a fost însă acela de a ajunge să cânte în cunoscuta emisiune „Tezaur Folcloric“, realizată de Mărioara Murărescu. După terminarea gimnaziului, Dan Doboş a părăsit satul natal şi s-a înscris la Liceul de Artă „Ştefan Luchian“ din Botoşani, chiar dacă părinţii săi nu au fost de acord cu alegerea sa.
„Erau vremuri grele, iar părinţii mei nu credeau că se poate trăi din cântat. Cu greu am reuşit să-i conving să mă lase la oraş să studiez muzica“, povesteşte tânărul.Timp de patru ani, Dan Doboş a studiat trombonul la Liceul de Artă, dar a luat şi lecţii de canto.
Rapsodul suplinitor
La terminarea liceului, s-a întors în satul său de pe malul Prutului ca să-i înveţe pe copii muzica. Aproape trei ani a fost profesor suplinitor la şcoala din Ghireni. Viaţa i-a oferit şansa de a-l întâlni pe maestrul Ioan Cobâlă, care a susţinut un concert la Casa de Cultură din localitate, alături de Orchestra „Rapsozii Botoşanilor“. „I-am mărturisit că vreau să încep o carieră în lumea muzicii populare şi l-am rugat să mă asculte cântând. Cred că i-a plăcut vocea mea“, a spus artis