Vom încerca să aflăm dacă moartea preşedintelui Lech Kacyznski ar putea modifica relaţiile dintre Polonia şi Rusia. Rezultatele alegerilor parlamentare din Ungaria confirmă o tendinţă înregistrată şi în alte state europene: ascensiunea partidelor de extremă dreapta. Luni şi marţi se desfăşoară un summit privind securitatea nucleară, în contextul în care Statele Unite vor să obţină aplicarea de sancţiuni împotriva Iranului. În ţară legea educaţiei intră în linie dreaptă.
Vom încerca să aflăm dacă moartea preşedintelui Lech Kacyznski ar putea modifica relaţiile dintre Polonia şi Rusia şi în general relaţiile est-vest în Europa sau dacă dispariţia unei părţi a elitei politice de la Varşovia pune sau nu în pericol stabilitatea politică sau economică a ţării. Mihaela Gherghişan, corespondent RFI la Bruxelles ne va spune care este acum statutul Poloniei în UE şi cum ar putea fi modificate relaţiile din interiorul blocului comunitar.
Rezultatele alegerilor parlamentare din Ungaria confirmă o tendinţă înregistrată şi în alte state europene: ascensiunea partidelor de extremă dreapta. Formatiunea Jobbik, intră în Parlament pentru prima dată, cu aproape 18% din voturi. Câştigătorul primului tur de scrutin de la Budapesta este însă Fidesz, partidul fostului premier Viktor Orban. Cum vor influenţa schimbările de pe scena politică maghiară relaţiile cu România l-am întrebat pe politologul Cristian Pârvulescu.
După ce săptămâna trecută la Praga, preşedintele american şi cel rus semnau tratatul START II de reducere a arsenalelor nucleare, la Washington, luni şi marţi se desfăşoară un summit privind securitatea nucleară, în contextul în care Statele Unite vor să obţină aplicarea de sancţiuni împotriva Iranului.
În ţară legea educaţiei intră în linie dreaptă. A fost aprobată de Guvern, şi intră în dezbaterea Parlamentului, asta în ciuda opoziţiei sindicatelor.