Un ajutor extern în valoare de 45 miliarde euro va fi oferit Greciei de către statele din zona euro, ajutor finanţat şi de Fondul Monetar Internaţional. Dobânda oferită de statele zonei euro este cu aproape două puncte procentuale mai reduse decât costul de finanţare cerut în prezent de investitorii din piaţă, de 6,98%.
Stephen Jen, fost economist FMI şi actual director executiv la BlueGold Capital Management LLP Londra, spune că este o sumă uriaşă: "Este mai mult decât o bazooka (lansator de rachete antitanc - n.r.). Au ajuns la abordarea nucleară a problemei Greciei".
Pachetul de asistenţă financiară pentru Grecia va ajuta moneda europeană şi va evita în Europa ceea ce s-a întâmplat în Statele Unite cu colapsul băncii de investiţii Lehman Brothers, a declarat Lorenzo Bini Smaghi, membru al Comitetului executiv al Băncii Centrale Europene (BCE). "Am evitat ceea ce s-a întâmplat în SUA cu Lehman", a declarat oficialul BCE, într-un interviu acordat ieri ziarului italian "Il Corriere della Sera", citat de Agerpres. ""Euro se bazează pe principiul că cei care fac greşeli plătesc consecinţele şi trebuie să schimbe direcţia. Am ajutat Grecia să facă asta şi ei au oferit o garanţie de stabilitate pentru euro", a apreciat Bini Smaghi, care a avertizat că fără acordul statelor din zona euro molima s-ar putea răspândi la alte ţări şi instituţii. De asemenea, Bini Smaghi a explicat că în prezent Consiliul Uniunii Europene lucrează la un proiect de reformă pentru consolidarea administrării finanţelor publice şi a divergenţelor structurale. Oficialul BCE a subliniat că Europa trebuie să întărească mecanismele de supervizare.
Anunţul privind ajutorul extern este menit să calmeze pieţele financiare, afectate de recenta decizie a statului elen de a vinde obligaţiuni. Grecia trebuie să găsească aproximativ 11,5 miliarde de euro până luna viitoare, bani cu care să