De peste 25 de ani, romii, românii şi maghiarii din judeţ, care au trecut de vârsta majoratului, se botează în râurile din Maramureş. Ritualul presupune patru întrebări pe care preoţii le adresează celor care doresc să se boteze, iar apoi aceştia sunt scufundaţi în apă pentru a se curăţa de păcate.
Lunar, zeci de romi din municipiu şi din împrejurimi trec la religia penticostală printr-un botez care are ca ritual intrarea în apa unui râu.
Condiţia pentru a te boteza astfel este să ai peste 18 ani, să studiezi cerinţele religiei penticostale şi să participi la slujbele organizate zilnic în aceste biserici. „Până acum, sunt peste 800 de romi, maghiari şi români din Baia Mare care s-au botezat penticostali. Avem chiar şi o listă de aşteptare pentru aceştia, pentru că trebuie îndeplinite nişte reguli foarte stricte, iar cea mai importantă este ca cel care doreşte să se boteze să creadă în acest lucru. Prioritate în ceea ce priveşte botezul o au cei care provin din familii de penticostali, însă am organizat astfel de botezuri chiar şi pentru o singură personă", a explicat Ioan Balasz, unul dintre predicatorii penticostali.
Oamenii se botează în apă rece ca gheaţa
După citirea Evangheliei şi rostirea cuvintelor specifice unui astfel de ritual, totul acompaniat de lăutari care cântă la vioară sau chitară, are loc botezul propriu-zis. „Imediat după slujba pe care o realizăm pe malul râului, intrăm în apă pentru a le adresa credinciosului cele patru întrebări importante: dacă crede că Isus este fiul lui Dumenzeu, dacă crede în cuvântul lui şi în faptul că acesta îl va vindeca de orice boală şi până când îl va sluji pe Dumnezeu", spune predicatorul. Totodată, acesta mai arată că imediat după aceste întrebări, cel care doreşte să se boteze este dat peste spate şi scufundat cu totul în apă, pentru a se lepăda de păcatele săvârşite până în