Ţările zonei euro s-au înţeles să pună la dispoziţia Greciei un plan de ajutorare fără precedent în istoria monedei unice. La nevoie, pentru a face faţă crizei bugetare, Atena ar putea obţine împrumuturi de cel puţin 30 de miliarde de euro, a anunţat preşedintele eurogrupului. Operaţiunea se va face via împrumuturi bilaterale şi fiecare stat cu monedă unică va participa la plan în funcţie de puterile sale.
Ţările zonei euro s-au înţeles să pună la dispoziţia Greciei un plan de ajutorare fără precedent în istoria monedei unice. La nevoie, pentru a face faţă crizei bugetare, Atena ar putea obţine împrumuturi de cel puţin 30 de miliarde de euro, a anunţat preşedintele eurogrupului.
"Toate statele membre în zona euro vor pune la dispoziţia Greciei fonduri", a precizat Jean-Claude Juncker.
Operaţiunea se va face via împrumuturi bilaterale şi fiecare stat cu monedă unică va participa la plan în funcţie de puterile sale.
Programul anunţat duminică seară e valabil trei ani, iar în primul an suma totală ce ar putea fi acoperită de zona euro este de 30 de miliarde de euro, o cifră ce trebuie completată de Fondul Monetar Internaţional, potrivit unei înţelegeri avute de liderii europeni în urmă cu câteva săptămâni.
Sumele alocate în anii următori vor depinde de evoluţia situaţiei financiare a Greciei, a mai spus preşedintele eurogrupului.
Zona euro este aşadar operaţională şi poate la nevoie să-şi activeze planul. Guvernul de la Atena este însă cel ce va trebui să spună dacă are nevoie de ajutor sau nu, iar pentru moment răspunsul este negativ. Socialiştii de la guvernare continuă să repete că vor ieşi din criză prin mijloace proprii, graţie măsurilor bugetare deja luate, dar experţii sunt de părere că mai devreme sau mai târziu, Atena va apela şi la noile fonduri puse la dispoziţie.
Pentru moment, însă, planul de ajutorare anunţat duminic