Relansarea PIB va avea loc în semestrul al doilea, când creşterea va fi de 1%, potrivit şefului misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks (foto), care compară economia României cu un pacient care a venit la spital cu febră mare, şi între timp aceasta a dispărut, dar pacientul este încă slăbit. "Economia românească este la recuperare intensivă. (...) Economia românească este ca un pacient care a venit la spital cu febră mare. Febra a dispărut, însă pacientul este încă slăbit", a declarat Franks, informează Mediafax. El a arătat că economia va înregistra o creştere pozitivă în al doilea semestru al acestui an, care va marca începutul unei relansări, dar atrage atenţia că, cel puţin într-o primă fază, nu se va ajunge la punctul de dinaintea crizei.
Şeful misiunii FMI care a negociat acordul stand-by încheiat cu autorităţile române a apreciat măsurile luate de Guvern pentru reducerea deficitului bugetar, precizând totodată că, dacă acestea nu erau luate la momentul oportun, deficitul bugetar ar fi fost nu de 7%, ci de minimum 10% din PIB. Ţinta este însă ca deficitul bugetar să ajungă la 6%, iar până în 2012 să scadă sub 3%, soluţiile pentru a atinge această ţintă fiind variate, consideră Franks, menţionând o combinare a măsurilor de reducere a cheltuielilor şi una de creştere a taxelor.
El a precizat, însă, că decizia de a creşte taxele râmâne la latitudinea Guvernului. Referitor la aprecierea leului din ultima perioadă, Franks a interpretat acest fenomen ca pe un vot de încredere a pieţelor internaţionale pentru România, explicând că marja de risc pentru România s-a redus de la 700 de unităţi la 200, mult mai bine decât în cazul multor ţări.
Pentru 2010, Franks preconizează condiţii mai relaxate de acordare a creditelor, dar nu la nivelul celor dinainte de criză. El consideră că 2010 va rămâne un an dificil, pentru că rata şomajului va atinge un pu