Preţurile de consum au crescut cu 0,22% în martie faţă de februarie, în condiţiile în care aprecierea leului a determinat o reducere uşoară la preţurile pentru servicii, rata anuală a inflaţiei coborând astfel la 4,2%, în linie cu aşteptările analiştilor economici.
Cursul mediu de schimb calculat de Banca Naţională a României (BNR) pentru luna martie a fost de 4,0879 lei/euro, cu 0,7% mai redus faţă de cel afişat în februarie, de 4,1179 lei/euro.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), inflaţia a înregistrat maximul acestui an în luna ianuarie după ce preţurile au crescut cu 1,7% faţă de decembrie, determinând o rată anuală de 5,2%. În februarie preţurile au crescut cu 0,2%, astfel că rata anuală a coborât la 4,49%. Analiştii economici chestionaţi de Mediafax anticipau o inflaţie lunară cuprinsă între 0,1 şi 0,3% în martie, la o rată anuală de 4,1%-4,3%.
În martie, preţurile nu au înregistrat în general modificări semnificative comparativ cu luna anteriorară, existând doar diferenţe moderate la câteva produse.
Preţurile mărfurilor alimentare au crescut pe medie cu 0,17% faţă de luna anterioară, în timp ce mărfurile nealimentare au urcat cu 0,38%. Aprecierea leului a determinat o reducere uşoară a preţurilor la servicii cu 0,09% faţă de februarie.
Creşteri mai importante au fost înregistrate la fructe şi conserve din fructe, cu 1,22%, şi la citrice, cu 1,92%. De asemenea, combustibilul s-a scumpit cu 1,95% faţă de luna precedentă. La polul opus, preţul la laptele de vacă a scăzut cu 1,06%, în timp ce la ouă a coborât cu 5,84%.
Faţă de luna decembrie, preţurile de consum au urcat cu 2,1%, ceea ce reprezintă peste jumătate din nivelul central ţintit de BNR pentru acest an.
BNR ţinteşte în acest an o inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, şi estimează că rata anuală se va si