Şefii multor facultăţi din mediul academic şi-au adus rudele aproape de serviciu. Astfel de situaţii se întâlnesc în aproximativ 95% din universităţile din ţară, iar noua lege a educaţiei va interzice aceste legături. Nemurile profesorilor care ocupă funcţii de conducere în centrul universitar din Iaşi au posturi asigurate la catedrele din cadrul aceleiaşi instituţii.
Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) de la Iaşi a promovat, ani la rând, nepotismul ca brand. Una din familiile angajate la universitate este cea a doctorului Constantin Fătu, fost profesor universitar, cancelar al facultăţii şi membru al Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie.
Rude cu probleme
Fiul său, Ion Fătu (42 de ani) este, din 1998, şef de lucrări la Catedra de Obstetrică şi Ginecologie a Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul UMF. Fiica doctorului, Ana Maria Fătu (36 de ani), este asistent universitar la aceeaşi facultate.
De asemenea, Ramona Fătu, soţia lui Ion, lucrează în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie. Şirul „coincidenţelor" nu se opreşte aici. Fătu junior este şi finul doctorului Vasile Burlui, rector al UMF în momentul angajării. Constantin Fătu arată cu degetul şi spre alţii. „Nu suntem singurii din universitate care suntem rude şi lucrăm în acelaşi loc", a argumentat acesta.
La sfârşitul lunii martie, Fătu junior a fost prins beat la volan de trei ori, într-un interval de 19 ore, iar rectorul UMF, Vasile Astărăstoae, a propus excluderea acestuia din instituţie. Ion Fătu nu este, însă, la prima abatere. De ani buni, colegii de la Spitalul „Cuza Vodă" (Iaşi), unde este angajat ca ginecolog, şi cei de la UMF (Iaşi), îi cunosc problemele cu alcoolul, absenţele.
Încă din 2006, şi sora lui Ion, Ana Maria Fătu, a fost implicată într-un scandal legat de absenţele ei prelungite, nemotivate, pentru care, în mod normal, ar fi treb