In fiecare seara, centrul vechi prinde viata dupa orele 17:00-18:00. Daca vremea este buna, iar proprietarii de baruri scot terasele, nu mai ai unde sa arunci un ac. Toti forfotesc cautand o masa, iar prima optiune pentru cei mai multi este strada Smardan, una dintre putinele a caror reabilitare s-a incheiat.
Aglomeratia de pe Smardan este chiar sursa de idei creative pentru promovarea barurilor de pe alte strazi din centrul vechi. Seara, cand cafenele de pe strada Smardan sunt supra-aglomerate, un tanar impartea pliante prin care se anunta aparitia unui alt local in centrul vechi, pe Gabroveni. "Daca nu gasiti loc pe Smardan, s-a deschis un nou local in apropiere", aborda tanarul trecatorii.
[gallery:46]
Pana se lasa seara, angajatii si proprietarii barurilor isi pregatesc spatiul pentru a primi clientii, isi amenajeaza noile localuri si mai servesc cate un client razlet. Cand este liniste, "hibridizarea" zonei devine vizibila. Unele dintre cladire interbelice inca mai pastreaza numele magazinelor comuniste sau chiar pre-comuniste, iar alaturi de ele stau zeci de cafenele, restaurante, cluburi sau pub-uri la parterul unor cladiri ingrijite si renovate, cel putin la suprafata, dar care intra in contrast cu cladiri istorice lasate in paragina ale caror ziduri au fost marcate de semnaturile grafitistilor "entry-level".
Centrul vechi a devenit "raiul" cafenelelor, doar in ultimele luni in zona deschizandu-se in jur de 10 localuri noi. Totusi, nici aici succesul nu este imediat pentru toata lumea.
Pe strazile parasite de trecatori, unde domnesc gropile, cuvantul de ordine al proprietarilor de business-uri din zona este "rabdare". Uneori cu tente de frustrare.
"Pe Smardan se calca oamenii in picioare, iar noi venim cu bani de acasa pentru a ne acoperi cheltuielile. Acum am amenajat peste gropile de pe strada un spatiu pe