Peste 200.000 de elevi vor intra de săptămâna viitoare în a doua probă a examenului de maturitate. Timp de zece zile, în perioada 19-29 aprilie, liceenilor li se vor testa cunoştinţele de utilizare a calculatorului.
Profesorii spun că examenul va fi uşor pentru că simularea care a avut loc în luna februarie i-a ajutat pe elevi să aprofundeze cunoştinţele de la informatică. „Am mai lucrat cu elevii exerciţiile care s-au dat la simularea din ianuarie şi am repetat cerinţele de atunci. Dacă se respectă aceleaşi proceduri, nu vor fi probleme", a spus Cristina Rădulescu, profesoară de informatică de la Şcoala Centrală din Bucureşti.
Aceasta a adăugat că modelele de subiecte sunt simple pentru elevii de la profilul real şi medii pentru cei de la profilul uman. „Săptămâna aceasta vom face ultima pregătire şi vom vedea cât de bine stăm", a precizat profesoara.
O oră şi jumătate în examen
Elevii care vor participa la examen vor avea la dispoziţie maximum 90 de minute pentru rezolvarea cerinţelor probei de evaluare. Liceenii trebuie să rezolve aproximativ 15-20 de probleme care cuprind noţiuni de bază privind sistemul de calcul, elemente de utilizare a computerului şi organizarea fişierelor, precum şi utilizarea reţelei de internet. Elevii care au certificate ECDL îşi vor echivala examenul.
Calificative în loc de note
La examen, liceenii vor intra în sală în ordine alfabetică, la ora prevăzută pentru fiecare grupă. Toţi candidaţii trebuie să prezinte comisiei documentul de identitate. Rezultatul obţinut la informatică nu se exprimă prin note, ci prin calificative: nivel începător (0-25 puncte), nivel mediu (26-50 de puncte), avansat (51-74 de puncte) şi experimentat (75-100 de puncte).
Rezultatul va fi scris în suplimentul descriptiv al certificatului de competenţă, care va fi ataşat la diploma de Bac. Elevul care nu se prezintă la prob