Tinerii care vor sa isi gaseasca un loc de munca dupa absolvirea facultatii ar trebui sa incerce sa se implice in actiuni de voluntariat sau in ONG-uri, experienta care ii va duce pe listele scurte ale companiilor care inca mai fac angajari.
"Tinerii care au inteles ce schimbari majore s-au petrecut in mediul de business si care incearca sa cunoasca companiile prin actiuni de voluntariat si internship-uri sau care se implica in ONG-uri studentesti au mai multe sanse de angajare dupa absolvire, iar atunci cand isi negociaza pachetele de beneficii sunt mai realisti. Daca isi imagineaza ca depunerea unui CV intr-o baza de date le da suficienta valoare incat sa ceara salariile si bonusurile oferite acum doi ani, gresesc, pentru ca se autoexclud", este de parere Mihaela Feodorof, managing partner al companiei de consultanta Yourway Counseling.
Feodorof a lucrat timp de 16 ani in cadrul BRD- Groupe Société Générale, unde a coordonat activitatea de recrutare si gestiunea talentelor in ultimii cinci ani.
Angajatorii cauta in continuare candidati tineri, cu potential de dezvoltare si care au disponibilitatea de a invata si de a creste in companie. "Orice angajator trebuie sa fie suficient de transparent in ceea ce priveste comunicarea in cadrul companiei, in asa fel incat nou-venitii sa nu isi imagineze ca vremurile care au fost se vor mai intoarce", a mai spus Feodorof.
Si promovarile interne se faceau mai usor in perioada de dinainte de criza, insa nu neaparat din cauza ca proaspetii absolventi erau mai bine pregatiti, ci pentru ca nevoile companiei erau mai diversificate, iar toti cei care erau pregatiti sa accepte un post mai bun erau pusi "intr-un exercitiu de forta" si ajutati sa se descurce.
"De acum incolo va exista o adaptabilitate din ambele sensuri: atat din partea companiei, cat si din partea tinerilor. Totusi, teoria spune ca