Avocatul Doru Bostina, fondatorul firmei Bostina si Asociatii, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata avocaturii, spune ca firmele au gasit in criza o "scuza" pentru a cere onorarii mai mici. Si de cele mai multe ori le-au primit.
"Romania nu este o piata in care onorariile avocatilor sa fie comparabile cu cele anglo-saxone, de 300-500 de euro per partener pe ora. Nu este cazul - pot plati doar 2, 3 clienti aceste sume. Clientii sunt atat de diferiti incat in aceasta perioada o abordare gen «tariful nostru este atat» nu are relevanta. Clientii nu mai cer onorarii orare, ci spun direct: Bugetul meu este atat. Te incadrezi sau nu?", spune Doru Bostina, care considera ca o asemenea abordare ii forteaza pe avocati sa fie mai eficienti.
Firmele de avocatura au trecut in 2009 de primul an mai dificil din ultima perioada. Cu toate acestea, scaderile de venituri nu au fost la fel de drastice ca in alte domenii de consultanta, iar o serie de firme au reusit chiar sa inregistreze cresteri. Bostina a inregistrat o scadere de sub 5% a incasarilor pe biroul din Bucuresti, pana la 10,6 mil. euro, dar spune ca per total, incasarile firmei s-au ridicat la 17 mil. euro, incluzand birourile din tara si strainatate.
"Consider ca am avut noroc din doua puncte de vedere: am fost foarte putin implicati in piata imobiliara si suntem destul de diversificati. Este adevarat insa ca nici nu am facut banii pe care i-au facut altii in real estate, in anii trecuti", mai spune avocatul.
In schimb, o pondere importanta in veniturile din 2009 au avut-o litigiile (38%), proiectele de energie (10%) sau comunicatiile (9%), in timp ce zona corporate si cea a privatizarilor au generat mai putine contracte.
"Am mai acoperit cerinta de servicii juridice pe zona de post-privatizare si ajutoare de stat, dupa ce o serie de proiecte s-au dovedit mai complicate decat