FMI se pregateste sa revizuiasca in jos prognoza de crestere economica pentru Romania in acest an, de la 1,3% la 0,8-1%, in contextul in care performanta slaba a constructiilor si continuarea declinului din comert sunt considerate de analisti dezamagitoare in privinta sanselor de relansare economica.
FMI estimeaza insa in continuare ca revenirea ar putea avea loc in a doua jumatate a anului.
"Economia romaneasca este la recuperare intensiva. (...) Este ca un pacient care a venit la spital cu febra mare. Febra a disparut, insa pacientul este inca slabit", a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI pentru Romania la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata de Pro TV. El apreciaza ca economia va inregistra o crestere pozitiva in al doilea semestru al acestui an, care va marca inceputul unei relansari, dar atrage atentia ca, cel putin intr-o prima faza, nu se va ajunge la punctul de dinaintea crizei.
Pe de alta parte, Barclays Capital, divizia de investitii a uneia dintre cele mai mari banci britanice, considera ca datele recente privind evolutia economiei Romaniei - productie industriala, comert si constructii - in primul trimestru sugereaza ca economia ramane slaba si se contureaza o recesiune in forma de W.
"Datele pe februarie indica slabiciunea cererii interne din cauza consumului si investitiilor scazute, precum si a ajustarii fiscale operate de Guvern. Cu siguranta, consumul este diminuat de decizia de inghetare a salariilor si de reducere a pensiilor", considera analistii britanici.
Productia industriala, unul dintre cei mai importanti indicatori din economie, corelat cu evolutia PIB a inregistrat in februarie o scadere de 2,5% fata de ianuarie, ca serie ajustata. Ritmul anual de crestere a incetinit semnificativ la 1,4%. De asemenea, volumul lucrarilor de constructii s-a redus in februarie cu 13,8% comparativ cu ianuarie, ca serie aj