Ministrul muncii începe, de luni, o serie de discuţii cu sindicatele pe tema acestei reforme care provoacă multe polemici. Mulţi francezi se tem deja că nu vor avea o pensie decentă, suficientă pentru a trăi corect, transmite de la Paris Matei Vişniec. În 2020, Franta va avea nevoie de 25 de miliarde de euro pentru a-şi plăti pensiile, ori nimeni nu ştie în acest moment de unde vor putea fi obtinuţi aceşti bani, pentru că în nici un caz cotizaţiile persoanelor active la acea oră nu vor fi suficiente.
Ministrul muncii începe, de luni, o serie de discuţii cu sindicatele pe tema acestei reforme care provoacă multe polemici. Mulţi francezi se tem deja că nu vor avea o pensie decentă, suficientă pentru a trăi corect, transmite de la Paris Matei Vişniec.
Am putea spune că odată cu lansarea acestei reforme mai moare o utopie sub ochii noştri: aceea că productivitatea muncii ar putea favoriza plecarea la pensie mai rapid... A existat, să ne amintim, o utopie care s-a născut odată cu revoluţia industrială.
Fascinaţi de progresul ştiinţei şi tehnicii, mulţi filozofi ai secolului al XIX-lea promiteau în scrierile lor o lume ideală, în care maşinile vor lucra pentru om. Nu a fost să fie chiar aşa, dar, secolul al XX-lea a adus totuşi cu el în numeroase ţări occidentale, pe fond de luptă sindicală, multe avantaje pentru salariaţi, printre altele pensionarea înaintea vîrstei de 60 de ani sau la 60 de ani, cum este cazul în Franţa.
Cum, din păcate, masinile nu reuşesc să-l elibereze pe om de muncă, iar ştiinţa şi tehnica, în ciuda progreselor substantiale, nu împiedică aparitia unor crize economice dureroase, întreaga Europă se vede în situatia de a nu-si mai putea onora, la orizontul anului 2020, plata pensiilor.
De unde si dezbaterea actuală, care duce însă inevitabil la următoarele concluzii: în viitor, ca să se poată bucura de o pensie corect