Despre Eminescu s-a vorbit si se va vorbi mereu la extreme. Elevilor li se vorbeste si acum in acelasi mod ca in perioada comunista despre poetul vesnic indragostit, romantic si sarac. "Eminescu nu a fost un poet mereu indragostit si ca nu a fost nici sarac si nici inadaptat, ci redactor-sef la unul dintre cele mai importante ziare din epoca sa", spune Miruna Lepus, o tanara de 23 de ani, care povesteste in cartea "Despre Eminescu si ce am invatat descoperindu-l" cum il percep pe Eminescu elevii atunci cand refuza sa inghita comentarii kilometrice si abordeaza capitole din intreaga sa opera. "Nu poate sa iti placa Eminescu daca nu il citesti. Nu poti iubi decat ceea ce cunosti. Si nu cunosti decat lucrurile pe care le-ai domesticit", spune Miruna.
Miruna Lepus - "Despre Eminescu si ce am invatat descoperindu-l", Editura Vremea
Rep: Eminescu este poetul vesnic indragostit, romantic sau dimpotriva , este un poet cool. Placa aceasta pare sa fie pusa la nesfarsit...
Miruna Lepus: Prin aceasta carte am vrut sa echilibrez imaginea pe care tinerii o au despre Eminescu, adica sa pun pe acelasi plan poezia cu opera politica si sa arat ca Eminescu nu a fost un poet mereu indragostit si ca nu a fost nici sarac si nici inadaptat, ci redactor-sef la unul dintre cele mai importante ziare din epoca sa.
Rep: De ce ai ales sa scrii despre un Eminescu jurnalist sau om politic care considera, spre exemplu, ca nu oricine ar trebui sa aiba dreptul de a vota?
M.L.: Am scris despre Eminescu pentru ca il consider cel mai mare gazetar roman, un jurnalist ce s-a jertfit pentru adevar, dar care e bine ascuns in spatele titlului de „cel mai mare poet roman”. Am simtit nevoia sa impartasesc si celorlalti tineri ideile pe care Eminescu le exprima in articolele sale referitoare la economia, politica si societatea contemporane lui, la istoria, limba si ob