Cei mai mari jucători din instrustria aeronautică mondială se află zilele acestea la Bucureşti, la cea mai mare expoziţie de profil din regiune, Black Sea Defence and Aerospace - BSDA 2010.
Marii fabricanţi din industria aviatică au profitat de expoziţia de la Bucureşti să se confrunte faţă în faţă, ţinând cont că piaţa românească le poate aduce profituri consistente şi este foarte permisivă, chiar şi când este vorba de aparate nu tocmai noi şi pe care alte ţări nu şi le doresc în flotă.
Americanii de la Lockheed Martin, care produc avioanele F-16, par că au toate şansele pentru câştigarea contractului de 1,3 miliarde dolari pentru dotarea armatei române, mai ales datorită influenţei de care dispun în cadrul NATO.
Bob DuLaney, fost pilot F-16 şi actual director de dezvoltare internaţională în cadrul Lockheed Martin, ne-a explicat că alegerea avioanelor F-16 este un pas natural pentru Guvernul ţării noastre, ţinând cont de avantajele pe care le presupune această alegere.
"Având în vedere că România este în NATO, care are preponderent avioane F-16, este natural ca ţara să facă această alegere, pentru că, în caz de atac, ţările care vor sări în ajutorul ei vor avea tot avioane F-16", spune DuLaney, subliniind că tacticile, strategiile, know-how-ul, vor fi transferate de către piloţii americani piloţilor noştri.
"Aliaţii sunt cei mai importanţi în caz de război", consideră DuLaney, care a lăsat astfel de înţeles că România nu se poate apăra singură în cazul unui atac major, chiar dacă are avioane de ultimă generaţie.
Aeronavele F-16 sunt de generaţia a patra, mult mai uşor de folosit şi mai puternice faţă de vechile MIG-uri, care erau de generaţia a treia. De asemenea, înţelegerea dintre guvernul român şi cel american prevede ca în viitor ţara noastră să achiziţioneze avioane F-35, care sunt de ultimă generaţie, respectiv a V-a.