Fondul Monetar Internaţional a majorat de la 50 de miliarde de dolari la 550 de miliarde de dolari resursele unui program anticriză şi a extins numărul contribuabililor, pentru a include marile economii emergente ale lumii. Consiliul Executiv al FMI a aprobat extinderea programului "New Arrangements to Borrow", activat în perioadele de criză economică.
Fondul Monetar Internaţional a majorat de la 50 de miliarde de dolari la 550 de miliarde de dolari resursele unui program anticriză şi a extins numărul contribuabililor, pentru a include marile economii emergente ale lumii.
Consiliul Executiv al FMI a aprobat extinderea programului "New Arrangements to Borrow", activat în perioadele de criză economică.
FMI răspunde astfel unui angajament de anul trecut al liderilor Grupului celor 20 de state puternic dezvoltate şi al marilor economii emergente, de a majora capacitatea de creditare a instituţiei financiare internaţionale.
Majorarea fondurilor destinate programului anticriză a fost posibilă prin includerea altor 13 state în rândul contribuabililor la bugetul FMI, faţă de cele 27 care contribuie deja la acest program.
Între noii contribuabili se numără acum China, India, Brazilia şi Rusia. Creşterea fondurilor va asigura pieţele că FMI este finanţat suficient, pentru a ajuta statele membre să-şi revină după crizele economice şi financiare.
Fondul a fost una dintre principalele instituţii care au acordat împrumuturi de urgenţă unor state din Europa de Est, Africa şi America Latină în timpul ultimei recesiuni globale.
Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn consideră că extinderea programului anticriză reprezintă o contribuţie importantă la asigurarea stabilităţii financiare globale. Liliana Simionescu, despre FMI.
Fondul Monetar Internaţional a majorat de la 50 de miliarde de dolari la 550 de miliarde de dolari r