- Diverse - nr. 524 / 13 Aprilie, 2010 Astenia de primavara aduce organismul in stare de epuizare, lipsit de vitalitate si forta, din cauza carentelor alimentare, acumulate pe timpul iernii, cand consumam, cu predilectie, alimente conservate, cu aport scazut de vitamine si minerale. Starea de oboseala provocata de astenia de primavara difera de cea resimtita dupa un efort fizic si intelectual prelungit, intrucat apare ca urmare a unei diminuari profunde a resurselor energetice ale organismului. Orice efort, chiar redus, epuizeaza forta fizica, iar starea psihica sta sub semnul iritabilitatii, al indispozitiei si al nesigurantei. O cale aflata la indemana oricui pentru a diminua efectele asteniei de primavara este alimentatia bazata pe vegetale bogate in clorofila, saruri de fier si vitamina C. In lunile de primavara, trebuie sa consumam morcov, telina, varza, fasole, patrunjel, papadie, spanac, salata verde, ridichi, ceapa si usturoi verde, citrice, dar si migdale, arahide, banane, smochine si soia. Foarte benefice sunt curele de urzici. Datorita complexului de saruri de fier si al celui de vitamine pe care le contin, urzicile cresc rezistenta organismului la infectii si imbunatatesc vazul. Vitamina B12 este antianemica, vitamina K este antihemoragica, iar sarurile minerale diverse intaresc organismul. Salata verde sau laptuca are rol sedativ in starile de hiperexcitabilitate si este un veritabil regenerator al pielii, atunci cand este aplicata extern, in comprese. Salata verde contine si produsi hormonali (estrogeni). Loboda alba sau rosie contine vitaminele din complexul B si sarurile minerale necesare sistemului nervos, avand, in plus, o actiune diuretica si depurativa. In concluzie, pentru a fi in cea mai buna forma, nu avem decat sa profitam de oferta de verdeturi si vegetale din piete sau din propriile gradini. Cu cat mai multe verdeturi, consumate in