Persoanele care vor să efectueze acţiuni de voluntariat ar putea primi de la angajator un concediu de maximum cinci zile pe an pentru a desfăşura acest tip de activitate, în această perioadă voluntarul ar urma să beneficieze de drepturile băneşti şi corespunzătoare salariului de bază şi de sporurile permanente, singurul beneficiu care nu i-ar fi acordat de angajator în această perioadă fiind tichetele de masă.
Cele maximum cinci zile vor fi considerate ca vechime în muncă, dar şi ca stagiu de cotizare la asigurările sociale. Aceste prevederi se regăsesc într-un proiect de lege aflat într-o primă fază de consultare publică care a început ieri la Senat cu discuţii între parlamentari şi reprezentanţii ONG-urilor şi companiilor care desfăşoară programe de voluntariat. Iniţiativa legislativă, care se vrea a fi adoptată până în toamnă, vine să pregătească desfăşurarea anului voluntariatului în Europa care va fi în 2011.
Pornind de la modelul european, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, organizator al acţiunii, a propus ca, pentru a mări gradul de implicare al companiilor în acest tip de acţiuni, să se introducă anumite stimulente fiscale pentru acestea. Astfel, reprezentantul unei companii a vorbit de posibilitatea deductibilităţii cheltuielilor companiilor cu organizarea activităţilor de voluntariat, cheltuieli gen transport sau catering.
Potrivit statisticilor, în România numai 18% dintre persoane sunt implicate în acţiuni de voluntariat, spre deosebire de Austria, de exemplu, unde 60% dintre cetăţenii lucrează ca voluntari. Persoanele care vor să efectueze acţiuni de voluntariat ar putea primi de la angajator un concediu de maximum cinci zile pe an pentru a desfăşura acest tip de activitate, în această perioadă voluntarul ar urma să beneficieze de drepturile băneşti şi corespunzătoare salariului de bază şi de sporurile permanente,