Bulgaria va fi sancţionată de Comisia Europeană, după ce a devenit cunoscut că a încheiat anul 2009 nu cu un deficit de 0,8% din PIB, cum a anunţat în decembrie ministrul Finanţelor, Simeon Diankov, nici cu 1,9%, cum a recunoscut acum câteva zile tot el, ci cu 3,7%, transmite corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov.
Bulgaria va fi sancţionată de Comisia Europeană, după ce a devenit cunoscut că a încheiat anul 2009 nu cu un deficit de 0,8% din PIB, cum a anunţat în decembrie ministrul Finanţelor, Simeon Diankov, nici cu 1,9%, cum a recunoscut acum câteva zile tot el, ci cu 3,7%.
Cele 60 de măsuri convenite de trilaterala Guvern - patronat - sindicate nu vor fi suficiente pentru "salvarea" bugetului şi se va merge spre majorarea TVA-ului cu 2% sau chiar 4%, transmite corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov (audio).
Încrederea instituţiilor europene în Bulgaria este pusă din nou la grea încercare, după ce a devenit cunoscut că deficitul bugetar de 0,8 procente din PIB pentru anul trecut, un adevărat record în cadrul Uniunii a fost în realitate de aproape cinci ori mai mare.
Declanşarea unei proceduri de sancţionare pare inevitabilă. Am minţit la Bruxelles, întrucât nu am ştiut despre această capcană pusă de guvernarea precedentă, a declarat premierul Boiko Borisov. Este vorba de aproximativ 150 de contracte pentru executarea unor lucrări publice, semnate în perioada guvernării de centru-stânga, fără a fi asigurate mijloacele financiare necesare.
Guvernul Borisov a plătit o mică parte din aceste datorii. Bruxelles-ul le-a luat însă în considerare când a calculat deficitul bugetar real pentru anul 2009.
În aceste condiţii, Bulgaria a fost nevoită să renunţe la ideea de a adera mai repede decât România la zona euro. La conferinţa de presă, premierul a declarat "ar fi obraznic să cerem acces la mecanismul euro, în timp ce nu corespunde