Vaticanul, afectat de o serie de scandaluri de pedofilie a publicat pentru prima oară, pe pagina sa de Internet procedura care trebuie urmată în cazul abuzurilor sexuale. Autorii trebuie denunţaţi, anunţă Biserica de la Roma, ca reacţie la acuzaţiile privind lipsa de transparenţă în scandalurile de pedofilie în care au fost implicaţi preoţi.
Vaticanul, afectat de o serie de scandaluri de pedofilie a publicat pentru prima oară, pe pagina sa de Internet procedura care trebuie urmată în cazul abuzurilor sexuale.
Autorii trebuie denunţaţi, anunţă Biserica de la Roma, ca reacţie la acuzaţiile privind lipsa de transparenţă în scandalurile de pedofilie în care au fost implicaţi preoţi.
Rubrica "Abuzuri asupra minorilor, reacţia Bisericii" apare pe prima pagină a site-ului, sub o fotografie a Papei Benedict al XVI-lea (www.vatican.va).
În afara documentelor de referinţă pe această temă, precum scrisoarea adresată de Papă credincioşilor catolici din Irlanda, publicată la 29 martie, sunt enumerate procedurile aplicate în cazul depistării unui abuz, fiind menţionat faptul că acestea trebuie "întotdeauna" denunţate justiţiei.
Între altele, "dioceza locală trebuie să ancheteze fiecare acuzaţie referitoare la abuzuri sexuale comise de un preot. Dacă acuzaţia se dovedeşte a fi adevărată, cazul este transmis" la Vatican.
În cazurile în care există numeroase dovezi, preotul poate fi imediat caterisit, adică retrogradat la statutul laic de către Papă, fără a aştepta încheierea unui proces. Potrivit documentului, "nu există apel la un astfel de decret papal".
Pe durata anchetării unui preot, "episcopul poate impune măsuri de prevenire", pentru a-şi proteja comunitatea religioasă, dar şi victimele, în special copiii.
Potrivit Vaticanului, aceste directive nu reprezintă o noutate, ci sunt sinteza documentelor existente.
Biserica, afectată