Chiar daca cei mai multi dintre noi suntem satui de oua, dupa ce, de Paste, cu siguranta am exagerat, poate ar trebui sa stim ca ouale sunt incluse pe lista alimentelor "perfecte", in ciuda reputatiei proaste de care au parte.
Si, totusi, oale sunt mic-dejunul perfect si nu numai. Nu degeaba nutritionistii masoara calitatea proteinelor continute de alte alimente avand ca barometru pe cele continute de oua, dupa cum relateaza Reader's Digest.
De ce sunt proteinele din oua cele mai bune? Pentru ca includ toti aminoacizii esentiali (cei pe care organismul nu ii poate fabrica) exact in proportiile potrivite.
Pentru ca ouale reprezinta de fapt proteine si grasime, nu au niciun impact asupra nivelului de zahar din sange. Tocmai de aceea sunt cea mai buna alegere pentru micul dejun.
Ca toate alimentele care contin proteine, te ajuta sa te simti satul mult timp, ceea ce inseamna ca numarul caloriilor de la masa de pranz va fi semnificativ mai mic.
Ouale si colesterolul
In ceea ce priveste colesterolul, este adevarat, ouale il contin din plin, respectiv 213 miligrame, totul in galbenus. Este adevarat ca daca ai diabet trebuie sa ai grija.
Insa nenumarate studii au aratat ca grasimile saturate si nu colesterolul au cel mai mare efect asupra colesterolului din sange, ceea ce inseamna ca ouale mancate cu moderatie nu sunt nocive.
In cazul persoanelor care au colesterolul ridicat sau a celor sensibile la colesterolul din alimente (in cazul unora, nivelul colesterolului creste dupa ce au consumat alimente cu un nivel mare al colesterolului), expertii recomanda maximum 3 - 4 oua pe saptamana.
Albusul oualor nu conteaza, putand fi consumat in orice cantitate, pentru ca nu contine colesterol.
De ce e oul asa de bun?
Galbenusul, in schimb, este unul dintre