Exista ceva de care avem nevoie la fel de mult ca si mancarea pe care o consumam zilnic: apă. Este cel mai raspandit lichid din organismul uman: in cazul unui nou nascut, apa reprezintă 85% din greutatea corporala; la un adult, 70%, iar la o persoana varstnica 60%.
Un anumit procent din apa pe care o avem in organism este produsa de acesta, dar cea mai mare parte este dobandita din alimente sau lichide si mai ales din apa pe care o consumam zilnic.
Apa este indispensabila pentru toate functiile vitale ale organismului. Este unanim acceptat faptul ca senzatia de "gura uscata" este un semnal ca organismul are nevoie de apa si ca "totul este in regula" in cazul in care aceasta senzatie de "gura uscata" nu exista, dar o gura uscata este ultimul semnal extern de deshidratare extrema. Daunele apar si la un organism cu un nivel mai mic de hidratare. Cu cat senzatia de sete persista, cu atat organismul devine din ce in ce mai deshidratat si ajunge intr-o stare cronica.
Semnele deshidratarii organismului:
- arsuri si dureri de stomac;
- dureri neinfectioase recurente sau cronice;
- dureri in zona de jos a spatelui;
- dureri de cap;
- iritatie si depresie;
- retentie de apa (ironic, dar adevarat!).
Cele mai multe probleme apar atunci cand incercam sa ne potolim senzatia de sete cu sucuri acidulate, cafea, ceai negru sau cu bauturi alcoolice. Desi aceste bauturi contin apa, ele sunt, de fapt, lichide deshidratante şi cauzează pierderea apei din organism. Pentru fiecare pahar consumat de oricare dintre aceste bauturi trebuie să beţi un pahar sau doua de apa in plus.
Cantitatea de apa zilnica pe care fiecare dintre noi trebuie sa o consumam variaza in functie de varsta, starea de sanatate, efortul fizic depus, dieta si clima, dar, estimativ, se beau intre 6 si 8 pahare de apa pe zi, desi, de cele mai multe ori, e