Municipalitatea are acum un studiu care relevă principalele intervenții neautorizate care strică aspectul clădirilor de patrimoniu și a celor declarate monumente istorice, ba mai mult fiecare clădire are propria fișă cu deficiențe.
Primarul Ilie Bolojan a anunțat că a fost finalizat studiul care va sta la baza proiectului pentru reabilitarea clădirilor din centrul istoric al Oradei. "Studiul acesta reprezintă o etapă a proiectului pentru reabilitarea clădirilor pe baza căruia vom putea lua măsuri pentru stoparea intervențiilor neautorizate", a declarat Ilie Bolojan.
Studiul este în lucru de mai bine de 5 luni și a fost realizat de opt arhitecți și studenți la arhitectură care au fotografiat clădirile din centrul istoric. Datele au fost centralizate pentru circa 90 de străzi, adică 1.800 de clădiri cele de pe malul stâng al Crișului Repede. "Din cele 1.800 de clădiri analizate în această parte a studiului gradul de îngrijre este de 5-6%, iar studiul relevă că majoritatea intervențiilor sunt necorespunzătoare", afirmă arhitectul Ernest Pafka.
Intervenții deranjante
Cele mai deranjante intervenții, din punctul de vedere al lui Pafka, sunt cele de înlocuire a ferestelor originale cu cele termopan,înlocuirea ornamentelor de pe fațade cu polistiren și mansardările și supraetajările.
"Foarte multe obiecte au dispărut total cum ar fi vitralii, care au ajuns prin Europa de Vest, sau podaluri și porți", afirmă Ernest Pafka. De asemenea arhitectul se arată deranjat de paletele de culori țipătoare folosite de orădeni și de distrugerea simetriei, caracteristice clădirilor de la finele secolului XIX și începutul secolului XX. Mai mult fiecare clădier are o fișă în care sunt menționate datele sale și intervențiile neadecvate.
Printre exemplele negative date de arhirtect se regăsesc imobile de pe strada Jean Calvin, Kogălniceanu, Primăriei sau Iuli