Proiectul de Lege a Educaţiei a fost aprobat ieri de Guvern.
Guvernul a aprobat ieri noua Lege a Educaţiei propusă de ministrul Daniel Funeriu. Proiectul va ajunge acum la Parlament, unde va putea suferi noi modificări, iar “pachetul” final va fi gata cel târziu la 15 iunie.
Următorul an şcolar va veni cu schimbări majore pentru toţi elevii. Numărul maxim de ore pe care îl vor face copiii din clasele I-IV va fi de 20, iar pentru cei de gimnaziu, cel mult 25.
Bacalaureatul se va schimba radical. Absolvenţii claselor a XII-a vor susţine următoarele testări: probă orală la limba română, probă de evaluare a competenţelor lingvistice la două limbi de circulaţie internaţională, probă de evaluare a competenţelor digitale, probă scrisă la limba română, plus încă două probe scrise. «Umaniştii», cei mai chinuiţi
Cei de la profilul real vor fi examinaţi la matematică şi ştiinţele naturii (subiectele vor conţine întrebări din fizică, chimie şi biologie), iar cei de la uman, la geografie şi ştiinţele socio-umane (istorie, economie, sociologie, filosofie şi psihologie).
Cu o evaluare atât de amănunţită, elevii nu vor mai ieşi de pe băncile şcolii “plante”. Sau, cel puţin, asta îşi doreşte ministrul Funeriu.
Un calcul simplu arată că absolvenţii de liceu de la profilul uman vor avea de învăţat la... zece materii pentru Bac: română, două limbi străine, informatică, geografie, istorie, economie, sociologie, filosofie şi psihologie.