Germania, statul care s-a opus initial ideii de ajutorare a Greciei, alaturi de cele mai mari economii europene, Franta, Spania si Italia, vor fi tarile care vor contribui cu cele mai mari sume la imprumuturile acordate Greciei.
Statele europene si FMI au convenit sa ofere Greciei, tara afectata de o criza nationala a datoriilor, un pachet financiar in valoare de 45 mld. euro, banii urmand a fi oferiti la o rata a dobanzii sub cea a pietei, dar peste cea a FMI. Aceasta incercare are ca scop ajutorarea statului si restaurarea increderii in moneda euro, scrie Bloomberg.
In cazul in care Grecia se decide sa acceseze aceste fonduri, cea mai mare suma va veni din Germania, urmata de Franta, Spania si Italia. Fiecare stat membru al zonei euro ofera bani Greciei in functie de cota cu care banca nationala a fiecarei tari a participat la capitalul Bancii Centrale Europene.
Pietele reactioneaza pozitiv
Statele din zona euro au fost nevoite sa actioneze dupa ce costurile de creditare ale Greciei au crescut puternic, pana la un nivel record pentru ultimii 11 ani. Liderii europeni au decis sa ofere 30 mld. euro sub forma de imprumuturi acordate pe o perioada de trei ani, la o rata a dobanzii de circa 5%. Rata la care statul elen ajunsese sa se imprumute pe piete depasise pragul de 7% in punctul culminant al evenimentelor. Alte 15 mld. dolari ar urma sa fie primite de la Fondul Monetar International, la o rata a dobanzii chiar mai mica, de aproximativ 2,71%, conform calculelor The Wall Street Journal.
Grecia a anuntat ca nu are in plan sa utilizeze imediat fondurile, incercand in continuare sa se finanteze pe piete prin vanzarea de noi obligatiuni.
Decizia statelor din zona euro de a-si arata solidaritatea fata de veriga slaba a gruparii a detensionat situatia pe piete. Actiunile companiilor elene si obligatiunile emise de statul de la Mar