Ati auzit de Catalina Melita, Gabriel Friptu, Cristina Zevedei, Ruxandra Popovici, Livia Chirita, Serban Cucu, Doina Frant? Probabil ca nu. Ei sunt mai putin cunoscuti decat ministrii Radu Berceanu sau Adriean Videanu, insa in mainile lor si a peste 1.300 de angajati pe care ii au in subordine sta atragerea a peste 19 mld. euro fonduri europene structurale pe care Romania le are alocate pana in 2013. Aproape 17.000 de proiecte depuse de autoritati si firme pentru obtinerea de finantare de la UE pe cele sapte programe structurale asteapta semnatura lor.
De evaluarea, aprobarea si contractarea proiectelor se ocupa 1.350 de angajati din autoritatile care gestioneaza fonduri europene (autoritatile de management si organismele intermediare), iar o parte dintre acestia lucreaza si in implementarea proiectelor din etapa de preaderare pentru programele Phare si ISPA, potrivit reprezentantilor Ministerului de Finante.
Pana la sfarsitul lunii martie au primit unda verde pentru finantare 2.450 de proiecte care au solicitat fonduri europene de peste 4,1 mld. euro. In luna martie au primit aprobarea pentru implementare 117 proiecte, fata de 70 de proiecte contractate in luna februarie. Alte 4.900 de proiecte se afla in diferite etape de evaluare.
Romania trebuie sa atraga peste 19,2 mld. euro pana in 2013 prin intermediul a sapte programe operationale.
Intarzierea evaluarilor, a lansarilor de linii noi de finantare si a rambursarilor de fonduri europene s-a pus de cele mai multe ori pe seama numarului mare de proiecte pe care le gestioneaza un functionar public din structurile implicate in atragerea fondurilor UE. Sunt suficienti cei care gestioneaza banii europeni? Autoritatile spun ca nu raportand la numarul de contracte pe care fiecare angajat le are de gestionat.
47 de posturi blocate
Spre exemplu, in cadrul programului de crestere a