Medicii pediatri din maternităţi nu au cu ce vaccina bebeluşii împotriva TBC de mai bine de două luni, de când Institutul Cantacuzino a oprit producţia de vaccinuri, iar sănătatea celor mici este pusă în pericol.
La Braşov, pe fondul lipsei de vaccin, teama de infectare a crescut în maternitatea din oraş după ce o tânără care a născut a fost diagnosticată cu TBC. În timpul celor două săptămâni de internare, ea a venit în contact cu mămicile care născuseră, dar şi cu bebeluşii neimunizaţi.
„Important este ca micuţii să nu stea în preajma focarelor de tuberculoză sau să nu aibă cazuri în familie. În cazul lor, boala este mult mai gravă", a spus Ioan Oprea, medic pediatru la Maternitatea Braşov. Vaccinul poate fi administrat în primele 8 luni de viaţă ale nou-născutului, însă deocamdată serul nu se mai găseşte în spitale, de când nu mai este produs de Institutul Cantacuzino.
Control în derulare
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) sunt de câteva zile în control la institut pentru a stabili dacă se poate relua producţia de vaccin la 15 aprilie. Institutul Cantacuzino, singurul fabricant de vaccin împotriva TBC-ului din Europa, a rămas fără licenţă de producere la 8 februarie şi a fost închis pentru nerespectarea regulilor de bună fabricaţie tocmai la linia de vaccinuri. Nimeni nu poate confirma, însă, că termenul-limită de 15 aprilie, fixat pentru redeschiderea fabricii de vaccinuri, va fi respectat.
„Controlul este în desfăşurare şi va mai ţine două-trei zile. La finalizarea acestuia vom putea spune dacă la Cantacuzino se va relua producţia sau nu", a declarat Anca Crupariu, purtător de cuvânt la ANM.
Conducerea institutului consideră că şi-a făcut treaba în ceea ce priveşte modernizarea liniei tehnologice. „Sperăm să putem relua producţia cât mai repede. Nu vă pot da o dată exactă", a declarat Radu Iordăchel,