Localnicii din Halmeu, judeţul Satu Mare, cer autorităţilor reintroducerea trenului personal care făcea legătura cu Diakovo, din Ucraina. Foarte mulţi sătmăreni din zona de graniţă au apelat la autorităţile locale să facă demersuri pe lângă conducerea Căilor Ferate Române pentru reintroducerea în Mersul trenurilor, care este elaborat în această perioadă, a personalului care îi transporta în Ucraina. Locuitorii din Halmeu se plâng că, de acum trei ani, de când CFR a renunţat la această rută, le este din ce în ce mai dificil să îşi viziteze fraţii sau copiii.
„De când nu se mai poate trece graniţa cu bicicleta sau pe jos, doar cu un mijloc de transport, foarte mulţi localnici nu mai pot să-şi viziteze rudele. Nu toată lumea are o maşină cu care să meargă. Trenul vechi a fost scos, nu ştim din ce motive, dar ruta ar putea fi reactivată şi din considerente economice", a spus Alexandru Semoc, de la primăria din Halmeu.
Distanţa dintre cele două localităţi nu este decât de cinci kilometri, dar oamenilor le este greu să meargă atâta drum pe jos şi pentru că există şi cale ferată şi, punct de trecere a frontierei, cel mai simplu ar fi dacă s-ar reintroduce cursa către Diakovo.
Pe de altă parte, reprezentanţii Regionalei de Transport Feroviar Călători Cluj au explicat că este necesară semnarea unui protocol între România şi Ucraina şi că în acea zonă există un mare risc de trafic, motiv pentru care, în urmă cu un an, CFR a mai renunţat la un tren transfrontalier. Localnicii din Halmeu, judeţul Satu Mare, cer autorităţilor reintroducerea trenului personal care făcea legătura cu Diakovo, din Ucraina. Foarte mulţi sătmăreni din zona de graniţă au apelat la autorităţile locale să facă demersuri pe lângă conducerea Căilor Ferate Române pentru reintroducerea în Mersul trenurilor, care este elaborat în această perioadă, a personalului care îi transporta în Ucraina. L