E foarte bine ca se schimba legea, pentru ca ne apropiem de sistemul occidental in care colegiul inseamna ceva. La noi acum oricine are o diploma, dar nu stie nimic" Alice Dragomir, parinte, 36 de ani Eu nu sunt de acord sa se faca cinci ani de gimnaziu. Nici ideea cu amenzile nu este una foarte stralucita, mai ales ca sunt foarte multe cazuri in care parintii nu au bani sa isi trimita copiii la scoala" Sever Popa, parinte, 55 de ani Sunt foarte multe puncte care nu sunt clare. Nu poti sa bagi proba interdisciplinara la copii de liceu, nicaieri in lumea asta nu exista asa ceva" Marian Popovici , 37 de ani, parinte Pana o sa termin eu, probabil ca vor mai modifica legea de cinci ori. Ne-au zapacit de tot" Roxana, 17 ani, eleva in clasa a X-a Este o mare prostie aceasta proba interdisciplinara. Daca vreau sa dau la Medicina de ce sa invat si fizica. Nu inteleg?" Andrei, 17 ani, clasa a XI-a Foarte bine ca dau amenda ca nu o platesc eu, ci o plateste mama" Marius, 16 ani, clasa X-aUna dintre cele mai contestate prevederi ale noii Legi a Educatiei este introducerea probei interdisciplinare la bacalaureat. Elevii se plang ca nu le este clar in ce consta aceasta proba si sustin ca nu inteleg de ce trebuie sa se pregateasca la toate materiile, cand pentru admiterea la facultate trebuie sa se concentreze doar asupra catorva.
Cei mai multi dintre elevii intervievati de CANCAN nu sunt de acord nici cu ideea de a studia cinci ani de gimnaziu, lucru prevazut de noua lege. Documentul mai prevede, printre altele, invatamantul obligatoriu de zece ani, precum si amenzi pentru parintii ai caror copii chiulesc de la scoala. Cei care nu vor avea bani vor fi obligati sa munceasca in folosul comunitatii.
Nici sindicalistii nu sunt de acord cu modificarile din Educatie. Presedintele FSLI, Aurel Cornea, a declarat ca sindicalistii nu cunosc noua forma a proiectului de lege. "Co