Salvarea Terrei, o planetă din ce în ce mai înfometată, ar putea veni din exploatarea mărilor şi oceanelor prin intermediul acvaculturii.
Mult mai productivă decât pescuitul şi mai puţin poluantă decât agricultura, acvacultura este sectorul de producţie alimentară cu cea mai rapidă dezvoltare din ultimii zece ani la nivel mondial. Cu o rată de creştere de 10% pe an, această activitate va asigura un sfert din producţia globală de peşte. În plus, acvacultura ar putea salva planeta de la înfometare Cel puţin aşa reiese dintr-un studiu realizat de specialiştii din Spania, ale căror concluzii au fost date publicităţii de revista Bioscience. Cercetătorii iberici pleacă de la o constatare: creşterea continuă a populaţie şi, ca atare, cererea tot mai mare de apă dulce şi de spaţiu vor limita „capacitatea agriculturii terestre de a satisface nevoile alimentare“, a explicat Carlos M. Duarte, unul dintre coordonatorii studiului. Soluţia propusă este creşterea suprafeţelor de apă folosite pentru acvacultură, suprafeţe limitate pentru moment doar la zonele tropicale. Duarte şi colegii săi nu au neglijat nici metoda clasică de prindere a peştelui, pescuitul, însă estimările lor sunt pesimiste. În ciuda conservării şi repopulărilor, în ultimii 20 de ani, pescuitul este în continuă scădere şi nu dă semne de schimbare.
Un alt fel de agricultură
Acvacultura este considerată o formă de agricultură care poate semăna în multe privinţe cu creşterea animalelor în ferme şi include cultivarea, procesarea şi comercializarea vieţuitoarelor acvatice, de la peşti şi crustacee şi până la moluşte şi plante acvatice. Potrivit FAO (Organizaţia pentru hrană şi alimentaţie), la nivel mondial, în acvacultură, China este cel mai mare producător, deţinând peste jumătate din producţia mondială, potrivit estimărilor. În plus, acvacultura este şi mai productivă. Dacă 5.000