Localnicii au organizat o campanie prin care cer anularea vânzării muzeului către o fundaţie bisericească. Muzeul Aurului din Brad a fost înconjurat de panouri pe care oamenii sunt invitaţi să îşi spună părerea în legătură cu modul în care a fost înstrăinată clădirea ce adăposteşte acest muzeu unic în România. Ideea aparţine municipalităţii, în colaborare cu Fundaţia Auraria din Brad, care vor să atragă atenţia asupra acestei spinoase probleme, fără precedent. „Panourile pe care le amplasăm reprezintă, de fapt, un zid simbolic, pe care brădenii şi nu numai sunt invitaţi să îşi exprime opiniile cu privire la modul în care a fost vândută clădirea. Aceste opinii le vom conserva şi le vom trimite factorilor abilitaţi", a declarat primarul din Brad, Florin Cazacu.
Primăria Brad încearcă pe toate căile să anuleze procedura de înstrăinare a Muzeului Aurului, iar edilii au lansat chiar şi o petiţie în acest sens, denumită chiar „Salvaţi Muzeul Aurului Brad". În acelaşi timp a trimis memorii către toţi cei care ar putea rezolva această problemă, de la Preşedinţia României, Guvernul României, dar şi Procurorului General al României, iar memoriul a fost însoţit de semnăturile strânse în urma acestei acţiuni publice.
Eforturi pentru salvarea clădirii
O altă serie de proceduri a demarat şi compania de stat Minvest Deva, care avea în proprietate imobilul. Problemele au început în urmă cu un an, când lichidatorul judiciar al Minvest Deva a decis înstrăinarea imobilului. Iniţial, clădirea se afla în proprietatea Filialei Bradmin a CN Minvest Deva, dar datoriile acumulate în timp au condus la deschiderea procedurii de insolvenţă. Clădirea Muzeului Aurului a fost cumpărată de Minvest, după ce Direcţia Finanţelor Publice a instituit sechestrul asigurător. Numai că Minvest a omis să o intabuleze şi din acest motiv a fost posibilă revânzarea imobilului. Aşa s-a a