Doi tineri au decis să nu mai mănânce carne, ci doar lactate, ouă, fructe şi legume, după ce au văzut un film. Filmul documentar „Pământenii" i-a tăiat Luizei pofta de a mai consuma carne. „Am văzut cum sunt tratate animalele, cum ajunge carnea pe masa noastră şi mi-a fost foarte milă de ele", spune tânăra de 29 de ani, care a renunţat la carne în urmă cu mai bine de un an. Filmul l-a impresionat şi pe Andrei, iubitul Luizei, care a decis imediat să-i urmeze exemplul.
Acum, frigiderul lor este plin cu brânzeturi, ouă, salate şi ciuperci. Specialiştii în nutriţie spun că proteinele din brân-zeturi şi ouă le compensează pe cele din carne, dar nu recomandă excluderea din meniu a acestui produs co-piilor, adolescenţilor, băr-baţilor până în 40 de ani şi femeilor care nu au trecut de menopauză din cauză că au nevoie de fier.
„Diseară vom mânca fructe, un iaurt sau brânză"
„Dimineaţa am băut suc de rădăcinoase, sfeclă roşie, ţelină, pătrunjel, morcov, am mâncat două mere şi patru smochine. Andrei a luat două felii de cozonac cu lapte. La prânz am mâncat un covrig şi vreau să-mi mai fac o salată cu roşii, castraveţi, ceapă, ou, brânză, iar Andrei şi-a luat la el clătite cu umplutură de ciuperci, brânză, ceapă şi mărar. Diseară probabil că vom mânca fructe şi un iaurt sau brânză", descrie Luiza meniul zilei. Mesele lor sunt bogate în salate, sosuri, orez, paste, seminţe, dovlecei, ciuperci şi humus. Nici brânzeturile nu lipsesc, iar iaurturile cu atât mai puţin, pentru că Luiza le prepară singură. Nucile şi migdalele fac parte din meniul zilnic. „Fasole şi linte mâncăm mai rar, cam de două-trei ori la două săptămâni", spune Luiza.
Sărbători cu drob din soia şi ciuperci
Părinţii Luizei şi ai lui Andrei au înteles mai greu alegerea celor doi tineri. „Părinţii nu înţelegeau de ce nu mâncăm nici măcar peşte. Aveau teama că, dacă nu mâncăm