Primăriile din judeţ sunt asaltate de cereri de locuinţe de serviciu, prin programul „Renaşterea satului românesc“. Cei care vor să se stabilească în mediul rural sunt profesori, medici sau poliţişti. Doar jumătate dintre comune au însă pământ să le ofere.
Programul „Renaşterea satului românesc“ a fost primit cu braţele deschise în Bacău. Practic, Guvernul încearcă să atragă specialişti în mediul rural construind în fiecare comună câte 10 locuinţe de serviciu, pe terenuri puse la dispoziţie de primării. Până acum, Prefectura Bacău a centralizat peste 300 de cereri depuse de specialiştii care ar vrea să se stabilească la ţară. „La nivel de judeţ, 40 de primării au solicitat construirea unui număr total de 311 locuinţe, din care 157 cu două camere şi 154 cu trei camere. Toate primăriile au pus la dispoziţie terenuri aflate în domeniul public local“, a declarat Alexandra Albuţ, manager public la Prefectura Bacău.
Speranţe la Gura Văii
Judeţul are 83 de comune, însă 43 nu dispun de teren. „Noi nu avem niciun metru pătrat de teren. Solicitări ar fi, dar nu pot fi onorate“, a spus Anton Şiler, primarul comunei Nicolae Bălcescu. Alţii au găsit însă pământ suficient. „Am primit 10 solicitări de la profesori, poliţistul din comună şi medicul de familie. Avem teren intravilan pentru toate casele şi este aproape de utilităţi“, a precizat Valentin Mârzac, primarul comunei Coloneşti. Una dintre comunele cel mai căutate de specialişti este Gura Văii. Primarul s-a bucurat să înregistreze nouă cereri de locuinţe. „Noi am identificat terenul şi deja s-a aprobat în şedinţa de Consiliu Local ca să fie destinat caselor pentru tinerii specialişti“, spune primarul Vasile Paşcu.
Profesorii sunt interesaţi
Cele mai multe cereri de locuinţe, circa 70%, sunt depuse pe profesorii care fac în prezent naveta în mediul rural. „Ar fi un lucru ex