COMOD. Multi prefera sa cumpere din hipermarketuri, pentru ca gasesc tot ce le trebuie in gospodarie BUCURIE. Pietarii sunt cei mai fericiti daca proiectul va fi adoptatPe de o parte, patronii de magazine de cartier, deschise de obicei la parterul blocurilor, saluta ideea inchiderii hipermarketurilor, mizand pe faptul ca astfel le-ar creste si lor vanzarile. Pietarii sar in apararea acestora, spunand, la unison, acelasi lucru. Propunerea deputatului Valeriu Steriu a fost respinsa categoric de Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), care are in componenta lanturi de hipermarketuri ca Selgros, Carrefour sau Cora. "Interventia statului in acest mod abuziv este partinitoare si injusta, incercand sa creeze un avantaj concurential neloial, fara a avea vreun moment intentia sa imbunatateasca serviciile prestate populatiei, ci doar impiedicarea desfasurarii activitatii unor comercianti", se arata intr-un comunicat remis redactiei de catre asociatie.
Parerile clientilor sunt impartite. Unii spun ca nu cumpara din hipermarket, iar altii sunt adeptii shoppingului rapid si eficient, solutie oferita de marile magazine.
Hipermarketurile risca sa piarda milioane de euro lunar daca aceasta propunere va fi adoptata. Reprezentantii lanturilor de magazine au precizat si ce va pierde statul roman daca decizia va fi votata. "Furnizorii de produse alimentare vor inregistra o scadere a rulajelor cu 13% - 20% prin marile lanturi comerciale. Reducerea cu 13%-20% a vanzarilor in retail inseamna, evident, reducerea personalului, mai exact intre 6.500 si 10.000 de locuri de munca pierdute, precum si reducerea PIB-ului cu 1,56% pana la 2,4%", precizeaza AMRCR.
Modelul Germaniei, Austriei si Norvegiei
Deputatul Valeriu Steriu a conceput acest proiect dupa ce a studiat procedura hipermarketurilor din tarile vecine. Acesta s-a inspirat in special de la exemp