Prin exploatarea instalaţiilor de încălzire centrală trebuie să se asigure cel puţin nivelurile minime de performanţă referitoare la cerinţele din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii.
Aceste criterii de calitate sunt: rezistenţă şi stabilitate; siguranţă în exploatare; siguranţă la foc; igienă, sănătatea oamenilor, refacerea şi protecţia mediului; izolarea termică, hidrofugă şi economia de energie; protecţia împotriva zgomotului.
Exploatarea instalaţiilor de încălzire centrală se face pe baza documentelor tehnice de exploatare (instrucţiuni de exploatare, scheme funcţionale, norme PSI, norme de protecţia muncii, grafice de întreţinere şi reparaţii, diagrame de reglare etc.).
Întreţinerea instalaţiilor de încălzire se face în scopul asigurării bunei funcţionări şi a înlăturării defectelor apărute în timpul exploatării. Ea se face la întregul echipament din centrala termică.
Reviziile şi reparaţiile au scopul de a restabili funcţional centralele termice. Se face periodic în mod obligatoriu. În timpul reviziilor se verifică şi se estimează atât utilajele şi instalaţiile centralei, cât şi clădirea şi alte părţi ale construcţiei centralei termice.
Întreţinerea reţelelor de distribuţie se realizează în scopul asigurării alimentării cu energie termică corespunzător cerinţelor consumatorilor.
În continuare sunt prezentate principalele defecţiuni cu remedii pentru echipamentele care alcătuiesc instalaţia de încălzire.
Defecţiunile la reţeaua de conducte interioare
Reţeaua de conducte interioare de încălzire prezintă defecţiuni cauzate de greşeli de montaj, precum şi de defecte de fabricaţie ale materialelor (ţevi, fitinguri etc.) şi anume: scurgeri de apă din conducte cauzate de următoarele:
- executarea defectuoasă a îmbinărilor cu filet, cu flanşe sau cu sudură;
- apariţia şi accentuarea feno