Boabele de linte oferă o cantitate mare de proteine (24%) şi de amidon şi sunt o sursă excelentă de energie (394 kcal/100 g boabe). De asemenea, lintea mai conţine hidraţi de carbon (56%), vitamine (A, B1, B2, B6, B12 şi C), minerale (calciu, potasiu, fier şi magneziu).
Toate aceste substanţe fac din linte un remediu eficient împotriva bolilor cardiovasculare. Lintea trebuie evitată de bolnavii de gută, pentru că purina pe care o conţine stimulează depozitarea acidului uric în articulaţii.
Reţeta săptămânii:Pilaf cu linte şi verdeţuri
Timp de preparare: 45 de minute
Calorii: 180/porţia
Ingrediente: 2 legături de ceapă verde, 4 morcovi, 6 legături de ştevie, 200 g de linte, şase linguri de orez, câte o legătură de mărar şi de pătrunjel, o lingură de cimbru, 6 linguri de ulei de măsline, un pahar de suc de roşii.
Preparare: Curăţaţi zarzavatul, spălaţi-l şi tăiaţi-l în cubuleţe. Puneţi-l într-un litru de apă şi adăugaţi două linguri de ulei de măsline. Înăbuşiţi-le la foc potrivit 10 minute. După aceea, adăugaţi orezul şi încă un litru de apă, verdeţurile tăiate mărunt, boabele de linte, bine fierte şi restul de ulei. Acoperiţi oala şi lăsaţi să mai fiarbă 15 minute. La final, lăsaţi pilaful să mai clocotească un minut şi asezonaţi cu mărar şi cu pătrunjel.