Gălăţenii beau cu trei litri mai puţină bere decât media pe ţară, chiar dacă în oraşul nostru există inclusiv o fabrică de profil.Dacă la nivel naţional media anuală a consumului de bere pe cap de locuitor este de 81 de litri, la noi media este de doar 78 litri.
Cei 621.161 de locuitori ai judeţului Galaţi au consumat în total pe parcursul anului trecut în jur 49.000.000 de litri de bere. Cel puţin aşa a calculat unul dintre experţii pieţei: Marius Nazare, director naţional de vânzări şi marketing al producătorului de bere gălăţean Martens.
Bem, dar nu bem la fel
Din aceste cifre reiese că fiecare gălăţean a consumat în medie 78 litri de bere în 2009. Însă nu toată lumea bea la fel, din motive de vârstă în special.
Dacă ţinem cont că în jur de 95.000 de locuitori au vârsta sub 14 ani, deci, cel puţin teoretic, nu apelează deloc sau foarte rar la acest produs, rezultă că gălăţenii cu vârsta de peste 15 ani ar bea anual 150 de litri. Aproape ca nemţii, am fi tentaţi să spunem, însă specialiştii sunt de altă părere. „E mai puţin de cât media pe ţară şi cam la jumătate faţă de Germania”, spune Marius Nazare.
Gălăţenii se declară prieteni cu berea, chiar dacă statisticile nu-s tocmai de partea lor. „Cu siguranţă cumpăr în jur de 100 de litri de bere în fiecare an. Este un produs mai uşor din punct de vedere al alcoolului, plus că berea este produsul care tradiţional se consumă cu prietenii. Nu te poţi întâlni cu amicii şi să bei cola”, ne-a declarat Daniel Costache, 28 de ani.
Deşi Martens Galaţi este unul dintre cei mai vechi producători de gen din România, gălăţenii nu se îngrămădesc să comande berea locală.
Berea, ca fudulie
Conform lui Marius Nazare din totalul consumului de bere de la nivel judeţean, Martens ocupă doar o pondere de 5%. „Berea este un produs de imagine, de statut social