Intrarile de investitii straine directe au coborat in februarie la 164 de milioane de euro, unul dintre cele mai mici niveluri lunare de la debutul crizei, in scadere cu 19% fata de februarie anul trecut.
In primele doua luni ale lui 2010, volumul investitiilor straine reprezinta doar o treime din nivelul inregistrat in primele doua luni din 2009, potrivit datelor publicate ieri de BNR.
Pe durata anului trecut, investitiile straine directe au scazut la jumatate, pana la 4,8 miliarde de euro, de la 9,5 miliarde de euro, cat au fost in 2008.
In lunile dinaintea recesiunii, investitiile straine directe aveau un volum lunar de peste 600 de milioane de euro, fara a lua in calcul exceptiile cand valoarea urca la 2 mld. euro sau cand scadea la 300 de milioane de euro.
Volumul de investitii straine cuprinde atat investitii greenfield, majorari de capital la societatile pe care strainii le detin deja in Romania si credite intra-grup. Valoarea investitiilor straine poate fluctua semnificativ de la o luna la alta ca urmare a unor credite mari intra-grup.
Care este tendinta in anul 2010 in ceea ce priveste volumul de capital strain care intra in tara? "Exista o retinere a investitorilor straini, sunt mai atenti, mai prudenti, in contextul in care cresterea economica s-a calmat si in Occident si prognozele au fost ajustate. Important este ca guvernantii sa fie atenti sa nu alunge si bruma de investitori straini care ar mai putea veni in conditiile actuale de criza. Investitiile straine directe sunt corelate cu evolutia PIB, in sensul ca scaderea lor se vede, cu o anumita intarziere, si in evolutia PIB", spune Lucian-Liviu Albu, doctor in economie.
El spune ca daca investitiile pe care le fac strainii in Romania s-ar mentine in 2010 macar la nivelul de anul trecut, ar fi bine, precizand ca este deocamdata greu de presupus care va fi nivelul la sf