Tranzactiile derulate pe piata valutara de la Bucuresti au urcat in martie la aproape 32 de miliarde de euro, marcand astfel prima crestere - fata de luna similara din anul precendent - dupa o serie de 16 luni consecutive de scadere.
Si in termeni absoluti, volumul tranzactionat in martie este cel mai ridicat din februarie 2009, cand pietele financiare erau in fierbere, arata datele BNR.
Luna martie a adus inca o inversare extraordinara: pentru prima data in ultimii ani, volumul cumpararilor de valuta de la clienti, ca medie zilnica, l-a depasit pe cel al vanzarilor de valuta catre clienti.
Ce a alimentat interesul mai mare de tranzactionare? Dealerii spun ca interesul investitorilor straini pentru titlurile de stat romanesti, care s-a vazut si in scaderea rapida a randamentelor, a determinat noi fluxuri de bani. Intrarile de valuta care a trebuit schimbata in lei s-au vazut astfel in volumul operatiunilor pe piata valutara.
"Volumele au crescut in luna martie pe fondul unei perceptii diferite asupra riscului pe care jucatorii - in special cei straini - au aratat-o in ultima perioada. Potentialul de apreciere al leului, corelat cu interesul pentru titlurile de stat romanesti au fost principalii driveri (factori determinanti, n. red.) ai cresterii interesului pentru piata locala. Am avut de asemenea si suportul monedelor din regiune la care leul se raporteaza, acestea miscandu-se in directia aprecierii", spune Aurelian Mihailescu, dealerul-sef al Raiffeisen Bank.
De altfel, datele BNR arata ca volumul operatiunilor interbancare - ca medie zilnica - a fost in martie de 346 de milioane de euro, nivel marginal mai mic decat cel din
februarie. In schimb, cum pararile de valuta de la clienti au urcat la o medie zilnica de 1,02 miliarde de euro, cel mai mare nivel inregistrat din octombrie 2008. Si numarul mai mare de zile lucratoare din m