Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi asociaţiile profesionale din domeniul auditării energetice şi imobiliare încă mai mai au neclarităţi cu privire la modul de implementare al certificatului energetic, care ar fi trebuit să devină obligatoriu la tranzacţiile imobiliare încă din această lună. „Ce se întâmplă dacă două certificate energetice eliberate de doi auditori diferiţi pentru acelaşi imobil diferă? Cui te adresezi?“, se întreabă
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi asociaţiile profesionale din domeniul auditării energetice şi imobiliare încă mai mai au neclarităţi cu privire la modul de implementare al certificatului energetic, care ar fi trebuit să devină obligatoriu la tranzacţiile imobiliare încă din această lună.
„Ce se întâmplă dacă două certificate energetice eliberate de doi auditori diferiţi pentru acelaşi imobil diferă? Cui te adresezi?“, se întreabă Emilia-Cerna Mladin, preşedinta Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC), în cadrul unui seminar pe tema certificării energetice.
Drept răspuns, directorul direcţiei tehnice din cadrul MDRT, Cristian Stamatiade a menţionat că ministerul nu îşi propune să sancţioneze auditorii, care ar trebui să îşi facă treaba în mod profesionist.
Cu auditorul la tribunal
„Cei nemulţumiţi îi pot da în judecată. Este ca la medic. Când nu îţi convine diagnosticul, consulţi mai mulţi specialişti“, a explicat Stamatiade.
Reprezentanţii Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare au contrat prin faptul că nu există temei juridic pentru a putea acţiona un auditor în instanţă, doar pentru simplul motiv că nu eşti mulţumit de serviciile prestate.
În acest caz, Stamatiade a propus formarea unei comisii de experţi aleşi de AAEC, la propunerea cărora, ministerul poate să retragă dreptul de practică al respectivilor auditori. Acest as