Roxana Marcu crede că dincolo de lege există spiritul acesteia. Iar un bun jurist trebuie să fie mereu în căutarea spiritului legii, în loc să se cramponeze de aplicarea mot-a-mot a textului normativ. Pentru timişoreancă, acesta este şi motivul principal pentru care a ales această profesie.
Roxana Marcu crede că dincolo de lege există spiritul acesteia. Iar un bun jurist trebuie să fie mereu în căutarea spiritului legii, în loc să se cramponeze de aplicarea mot-a-mot a textului normativ. Pentru timişoreancă, acesta este şi motivul principal pentru care a ales această profesie. „În liceu îmi plăceau foarte mult limbile străine, dar mi-am dorit un viitor mai concret, mai aproape de realitatea cotidiană. Atunci am ales Dreptul. Am ajuns la Timişoara datorită soţului meu, care a fost repartizat aici, dar nu aş mai pleca”, spune Roxana.
Balanţa nu înclină
A ajuns la Avocatul Poporului (ombudsman) din 2007, când instituţia şi-a deschis birou la Timişoara. Acum, ea este reprezentanta tuturor locuitorilor din zona de Vest, în relaţia cu autorităţile publice care nu îşi fac treaba aşa cum s-ar cuveni.Roxana este tânără, dar a învăţat repede ce înseamnă înţelepciunea, calitatea principală a unui ombudsman care vrea să facă dreptate.
„Diferenţa dintre un jurist şi un ombudsman este de cauză. Un jurist reprezintă interesele unei firme sau ale unei instituţii, noi trebuie să ne implicăm foarte mult în relaţia cu publicul. E mai greu, dar şi satisfaţia e mai mare”, a explicat Roxana Marcu. Ea consideră că o altă trăsătură care nu trebuie să le lipsească celor care îi reprezintă pe oameni sunt cunoştinţele de bază ale psihologiei. „Cred că cei care lucrează în această instituţie trebuie să fie şi buni psihologi. Unii oameni vin la noi la instituţie numai ca să îşi spună păsurile. Trebuie să îi asculţi şi să încerci să le rezolvi problemele numai d