Decizia liderilor Uniunii Europene de a sprijini financiar Grecia riscă să îi coste scump. Un economist german se pregăteşte să conteste la Curtea Constituţională acest ajutor, pe motiv că ar încălca Tratatul de la Maastricht. Economistul german Joachim Starbatty consideră că pachetul de ajutor extern reprezintă o subvenţie interzisă de legislaţia europeană.
Decizia liderilor Uniunii Europene de a sprijini financiar Grecia riscă să îi coste scump. Un economist german se pregăteşte să conteste la Curtea Constituţională acest ajutor, pe motiv că ar încălca Tratatul de la Maastricht.
Economistul german Joachim Starbatty consideră că pachetul de ajutor extern reprezintă o subvenţie interzisă de legislaţia europeană, deoarece dobânda de 5% oferită de liderii zonei euro pentru împrumutul de 30 de miliarde de euro promis anul acesta Greciei este mai mică decât randamentul de piaţă al obligaţiunilor de stat ale Greciei.
Şi într-adevăr, scrie publicaţia germană Reinische Post, Tratatul de la Maastricht nu permite aşa-numitele pachete de bailout, în cazul în care unul dintre cele 16 state din zona euro se confruntă cu dificultăţi financiare severe.
Decizia finală va reveni însă Curţii Constituţionale de la Berlin. Acestă înverşunare a germanilor împotriva sprijinului acordat Greciei e în parte motivată : publicaţia germană Handelsblat scrie că Germania, care va avea cea mai importantă contribuţie, în valoare de 8,4 miliarde de euro riscă în realitate să plătească şi mai mult.
Handelsblat adaugă, citând surse de pe lângă Comisia Europeană, că Zona Euro ar putea fi obligată să ajute Grecia cu 90 de miliarde de euro în următorii trei ani, până la redresarea totală a acestei ţări. Lea Berzuc, despre ajutorul financiar destinat Greciei.
Decizia liderilor Uniunii Europene de a sprijini financiar Grecia riscă să îi coste scump. Un economist german s