Guvernul va comercializa surplusul de certificate de emisii de dioxid de carbon prin negociere directa, potrivit unei informatii transmisa de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro. "Comercializarea surplusului de AAU-uri se face prin negociere directa, in baza contractului de stat pentru comercializarea surplusului de AAU-uri", precizeaza Ministerul Economiei. Utilizand metoda negocierii directe, Guvernul Romaniei va evita organizarea de licitatii pentru valorificarea certificatelor.
Potrivit Ordonantei privind valorificarea surplusului de unitati, "se mandateaza Guvernul Romaniei, in calitate de reprezentant al statului roman, pentru a transfera dreptul de proprietate asupra surplusului de AAU-uri", mai informeaza Ministerul Economiei. AAA-urile sunt unitati ale cantitatii atribuite de emisii de gaze cu efect de sera (1 AAU = 1 tona CO2 echivalent).
Actul normativ privind valorificarea surplusului de unitati ale cantitatii atribuite Romaniei prin Protocolul de la Kyoto a fost elaborat in coinitiere de catre Ministerul Economiei si Ministerul Mediului si Padurilor. Romania are un surplus de aproximativ 350 milioane de astfel de certificate, iar vanzarea unei parti din acestea pe piata internationala ar putea aduce la bugetul statului pana la 2,5 miliarde de euro. La solicitarea HotNews.ro, reprezentantii Ministerul Mediului au afirmat ca este necesara atragerea cat mai urgenta de fonduri, in conditiile in care este posibil ca acest surplus de Unitati ale Cantitatii Atribuite sa nu mai poata fi reportat dupa anul 2012.
Vanzare pe ultima suta de metri
"Oportunitatea adoptarii lui (n.red. actului normativ) deriva din necesitatea atragerii cit mai urgente de fonduri pentru rezolvarea unor probleme acute de mediu, in conditiile actualei crize economico-financiare, dar si in conditiile in care este posibil ca acest surp