Dacă la 25 de ani regimul trebuie să se bazeze pe cereale şi fructe, când aţi trecut de 50 de ani este esenţial să nu mai mâncaţi greu. Principiile fundamentale ale unei mese sănătoase sunt aceleaşi, indiferent dacă aveţi 25 sau 65 de ani. Totuşi, tinerii au nevoie de mai multe minerale şi calciu, în timp ce vârstnicii ar trebui să renunţe la grăsimi.
20-30 de ani: lactate şi cereale
O dietă echilibrată e printre ultimele griji ale tinerilor de 20-30 de ani. Un regim corespunzător acestei vârste include alimente bogate în calciu, fibre şi acid folic, cu o cantitate redusă de sare. Pentru a vă asigura că mâncaţi cantitatea potrivită de calciu, consumaţi trei porţii de lactate pe zi. Oasele continuă să crească până la 30 de ani, deci lipsa de calciu va mări riscul osteoporozei la maturitate. Faceţi-vă timp pentru micul dejun. Cerealele integrale cu lapte semidegresat şi un pahar cu suc de portocale vă pot oferi fibre, acid folic şi vitamine esenţiale.
40 de ani: carne roşie
Exerciţiile fizice şi fierul sunt foar-te importante la această vârstă. O dietă bogată în anti-oxidanţi vă va ajuta să preveniţi afecţiunile cardiace, Alzheimerul şi cancerul. Fructele şi legumele sunt cele mai bune surse de antioxidanţi. Asiguraţi-vă că mâncaţi cinci porţii pe zi. Carnea roşie slabă este o sursă de fier uşor absorbită, deci încercaţi să o consumaţi cel puţin de două ori pe săptămână. Vestea bună pentru toţi cei trecuţi de 40 de ani este că alcoolul poate preveni bolile de inimă, dacă este consumat cu moderaţie.
50 de ani: fructe, legume şi peşte
Colesterolul ridicat, tensiunea arterială mare şi diabetul de tip 2 sunt probleme comune în această grupă de vârstă. O dietă săracă în grăsimi şi zahăr, cu multe fructe şi legume, este cel mai bun mod de a preveni şi de a trata aceste afecţiuni. Pentru a evita fracturile, este important să