Maşinăria a fost inventată de un elveţian, care a muncit apropae două decenii pentru realizarea proiectului. Muncitorii de la fabrica din oraşul braşovean Hărman au făcut două prototipuri, care au fost expuse deja în saloanele din străinătate.
Elveţianul Arion Pascal a dorit să creeze un instrument muzical unic, care să poată reproduce sunete muzicale redate de mai multe instrumente. „Tot timpul am fost mirat de diferenţa dintre sunetul emis de o vioară şi cel pe care îl produce un pian.
Sunt sunete diferite, chiar dacă vorbim de aceleaşi note muzicale. Am încercat să creez un instrument care să fie la mijloc şi aşa am ajuns la acest tip de orgă", spune inventatorul.
Instrumentul unicat funcţionează pe principiu electromagnetic, iar sunetele pot fi generate cu ajutorul claviaturii electronice, al unui microfon sau al unui computer. Vibraţiile transmise corzilor orgii, prin intermediul unor electromagneţi, sunt transformate în note muzicale care au o tonalitate cu totul deosebită.
După ce şi-a dedicat 20 de ani din viaţă construirii instrumentului numit Syntharp, elveţianul a decis să-i dea viaţă la o fabrică din România. „Am căutat un constructor de încredere, care să fie dispus să producă prototipul şi o serie limitată de astfel de instrumente. Dacă aş fi făcut orga în Elveţia, ar fi costat 100.000 sau 150.000 de euro. La Hărman, orga a fost făcută cu doar 15.000, cu tot cu partea electronică", a explicat Arion Pascal.
Syntharp, în serie, la Hărman
Prototipurile construite la Hărman au creat furori la expoziţiile din străinătate. Invenţia elveţianului a fost vedeta mai multor saloane de profil, iar românii au ajuns cunoscuţi pentru măestria lor.
„Munca pentru o astfel de invenţie este extrem de minuţioasă. Construcţia prototipului a durat câteva luni, iar pentru partea de acustică, unul dintre angajaţii noştri a mers la spec