Parchetul General a început urmărirea penală împotriva moaşei, a Spitalului Clinic de Urgenţă "Sfântu Ioan" din Capitală şi a firmei de întreţinere a incubatoarelor Maternităţii Bucur, acolo unde, în noiembrie 2009, un copil a fost ars pe 20% din suprafaţa corpului. Părinţii cer despăgubiri în valoare de un milion de euro.
Acuzarea a încadrat incidentul la vătămare corporală gravă din culpă şi neglijenţă în serviciu. Anul trecut, în luna noiembrie, Alexandru, a fost uitat în incubator la numai câteva zile de la naştere. Asistenta avea grijă de 27 de copii aflaţi la etaje diferite. Între timp, a mai asistat şi la două naşteri, astfel că nu a supravegheat copiii din incubatoare.
Părinţii copilului au venit astăzi la Parchetul General pentru a vorbi cu procurorii."Dorim ca cei vinovaţi să au distrus viaţa un copil să plătească. Cerem un milion de euro despăgubiri şi avem de gând să dăm în judecată şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate", a spus Betrice Comăniceanu, avocatul părinţilor.
Mai citiţi şi:
Cum a salvat doctorul Dan Mircea Enescu peste 150.000 de copii
Bebeluşul ars în incubator va mai fi operat
Asistenta care a uitat copilul în incubator, suspendată şase luni
Anchetatorii susţin însă că asistenta trebuia să supravegheze mai atent copiii mai ales că ştia că sunt probleme şi la incubatoare. Cadrul medical şi-a motivat neglijenţa prin faptul că în momentul producerii incidentului, era singură pe secţie.
Deşi vechi şi defecte, incubatoarele de la maternitatea Bucur erau totuşi folosite. Mai mult, erau puşi chiar câte doi copii în acelaşi aparat. "Am evaluat incubatorul. Este vorba despre un aparat făcut în 1973, care nu corespundea parametrilor de temperatură, umiditate şi ventilaţie", a declarat Lazăr Iordache, directorul Oficiului pentru Dispozitive Medicale.
Singură la pe tură
As