Multe dintre procesele cerebrale nu pot fi încă explicate în totalitate de specialişti.Motivele pentru care neuronii mor sau modul în care se formează visele şi amintirile se numără printre tainele creierului pe care cercetătorii încă încearcă să le elucideze.
Până nu demult, nu existau echipamente suficient de performante pentru a studia cu acurateţe modul în care funcţionează creierul.
Mai citeşte şi:
Busola moralităţii din creier
„Se fac cercetări pentru a afla mai multe informaţii despre recuperarea funcţiilor motorii şi cognitive postlezional, despre regenerarea neuronală şi despre cancerele ţesutului nervos, pentru înţelegerea funcţiei celulelor gliale şi utilizarea acestora în tratamentul neurologic şi pentru a înţelege maniera în care creierul operează şi procesează informaţiile", spune medicul Radu Braga, cercetător în neuroştiinţe la Centrul de Excelenţă în Neuroştiinţe din Bucureşti.
De ce dormim şi visăm
Deşi există o serie de teorii care explică motivele pentru care dormim şi visăm, informaţiile sunt încă vagi şi nimeni nu ştie cu exactitate din ce sunt constituite visele, de ce le avem şi de ce trebuie să dormim atât de mult.
Specialiştii spun că somnul ajută la regenerarea celulară şi neuronală, dar dacă acesta este scopul, de ce creierul îşi continuă „munca"? „Somnul face parte din funcţia restaurativă cerebrală. Dormim pentru a putea avea un creier sănătos, care să funcţioneze la parametrii optimi. În timpul somnului are loc o procesare intensă a informaţiei, consolidarea memoriei şi adaptarea creierului pentru noi experienţe. O parte din fenomenele de procesare a informaţiei pot fi percepute şi conştientizate. Acestea sunt visele", explică dr. Radu Braga.
Cum se formează memoria
Nu avem informaţii complete nici în ceea ce priveşte modul în care se formează m